catatkanlah rasamu di
BUKU TAMU
Noor Suraya


BUAT MENYAPU SI AYER MATA
adalah antologi cerpen-cerpen NOOR SURAYA sejak tahun 1985 - 2005:
 • Ajerah
 • Anak-anak Kongsi
 • ANA
 • Burung Kenek-kenek Warna Merah Hati...?
 • Cerita Semalam
 • Cinta Hajar Atiqah
 • Cukuplah Sekali
 • Fatimah Anak Perempuan Mr. Kong
 • Hati Zana
 • Maafkanlah Aku, Adibah!
 • Sayang Emak, Zeti!
 • Sepucuk Surat Cinta dari Lembah Kundasang

  Jemput ke...
  Rumah Kecil Tiang Seribu
  Nyanyian Tanjung Sepi

  Ulas Buku:
  Seribu Satu Malam


  Penerbitan
  Jemari Seni Publishing  E-Novel
  NOOR SURAYA
  @kaksu

  KeBUN MiMPi...


  SURAT UNGU UNTUK NUHA

  edisi cetak

  ~ titipkan pesan buat J@J@
  di jendela ini...~
 •    

  << May 2005 >>
  Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
  01 02 03 04 05 06 07
  08 09 10 11 12 13 14
  15 16 17 18 19 20 21
  22 23 24 25 26 27 28
  29 30 31


  Bacalah 10 Bab Dulu
  J@J@ & DIN
  Oktober 2009
  [1][2][3][4]
  November
  [5][6][7][8][9][10]


  tudung periuk pandai menari,
  menari lagu putera mahkota;
  kain yang buruk berikan kami,
  buat menyapu si ayer mata....


  NYANYIAN TANJUNG SEPI (2006) diterbitkan oleh CESB
  KERANAMU AIN... (2001) diterbitkan oleh CESB


  "Jika mencintaimu membawa hukuman mati... aku sudah lama mati, Ain."
  [Nik Ahmad Adam]
  BIRU UNGU CINTA (2003) diterbitkan oleh CESB  "Seandainya terus mencintai Seera adalah suatu dosa... ampunilah keterlanjuranku itu, Tuhan."
  [Abdul Fattah]
  RINDUNYA KIAN MEMBARA (2004) diterbitkan oleh CESB  "Pabila berkata tentang cinta, kita bagaikan tidak teringin jadi dewasa...."
  [Dr Farhana Haji Abu Bakar]
  TANAH ANDRIYANA (2002) diterbitkan oleh CESB  "Asap api embun berderai,
  Patah sayap haluan perahu;
  Niat di hati tak mau bercerai,
  Kuasa Allah siapa yang tahu?"  GURINDAM JIWA: HATI ANDRIYANA (2007) diterbitkan oleh Jemari Seni Publishing

  Who links to me?  18 Sept. 2007


  If you want to be updated on this weblog Enter your email here:  rss feed
  Friday, May 20, 2005
  FATIMAH ANAK PEREMPUAN MR. KONG

  Oleh: Noor Suraya

  Aku masih menggunakan nama keluargaku, Kong meskipun sudah tiga tahun menganut agama Islam. Ada yang menarikku untuk terus berbuat demikian. Aku mahu orang terus kenal aku sebagai anak Mr. Kong, guru besar Sekolah Menengah Bantuan Seberang Sungei (SMSSS).

  Aku seronok apabila bekas pelajar SMBSS menceritakan kebaikan ayah kepadaku. Bukan untuk bongkak tetapi untuk aku terus mengingati ayah, menghargai segala pengorbanannya supaya aku boleh mempertahankan ayah apabila saudara-maraku mencacinya.

  Ayah selalu bersemangat seperti orang-orang Foochow lain – gigih berusaha. Kami dididik dengan disiplin yang ketat. Ayah seorang guru. Walaupun ayah berpendidikan Inggeris namun ayah mewajibkan kami empat beradik bertutur dalam bahasa Melayu. Nenek memang tidak bersetuju dengan tindakan ayah.

  “Nanti mereka lupa kepada negeri asal-usul mereka,” kata nenek dalam loghat Foochow.
  “Inilah negeri mereka, mama. Mereka dilahirkan dan dibesarkan di sini,” balas ayah, penuh sopan. Ayah lulusan Sarjana Muda Biologi dari sebuah universiti di Sydney, Australia. Nenek tidak suka ayah makan gaji. Nenek lebih suka kalau ayah menguruskan perniagaan keluarga.

  Sebagai anak sulung daripada keluarga ternama dan memiliki kilang papan di Sibu ini, kami sekeluarga tidak akan kebuluran, kata nenek. Walaupun ayah sangat patuh dan sayangkan nenek tetapi ayah tidak berupaya mengikut kehendak nenek. Ayah mempunyai cita-cita yang tersendiri.

  Pada mulanya kami tinggal di rumah yang berasingan daripada nenek. Tetapi selepas Pakcik Lau, adik ayah mati dihempap balak, nenek menyuruh kami sekeluarga tinggal di rumah banglo yang tersergam indah, bersama-samanya. Sejak itulah kami berada dalam konflik. Hendak mengikut nasihat nenek atau menuruti perintah ayah. Nenek seorang yang sangat becok dan suka memerintah. Namun begitu dia sebenarnya baik hati. Mungkin tekanan yang dihadapi setelah kematian suami dan anak lelaki, membuat dia jadi begitu. Ini ditambah pula dengan sikap ayah yang tidak berminat untuk meneruskan perniagaan keluarga seperti mendiang adiknya.

  Nenek mengajarku seni tulisan Cina. Akulah satu-satunya cucu perempuan nenek. Jadi segala kemahiran dan kesenian dicurahkan kepadaku. Aku dihujani dengan segala cerita dan lagu klasik Cina. Nenek selalu memaksaku mempercayai segala pantang larang keturunan kami. Aku menurut sahaja telunjuk nenek. Cuma satu yang aku tidak tahan, kalau terpaksa menemani nenek menonton opera Cina berjam-jam lamanya.

  Kadang-kadang aku mengadu kepada ibu, ibu tentu sahaja tidak mengendahkan aduanku. Hubungannya dengan nenek tidak rapat. Aku selalu nampak nenek sentiasa memarahi ibu walaupun di depan ayah. Ayah selalu memujuk ibu supaya bersabar. Ibu orang Melanau beragama katolik, dari Kanowit. Perkahwinan mereka tidak direstui sejak awal lagi. Nenek lebih suka ayah berkahwin dengan orang Cina.

  Suatu pagi, ayah mengumumkan berita menarik. Kami akan berpindah. Ayah telah dilantik menjadi Guru Besar di Sekolah Menengah Bantuan Seberang Sungei. Aku lihat ibulah yang paling gembira sekali. Sementara nenek pula menarik muka masam.

  “Kenapa mesti bekerja sejauh itu,” tanya nenek.
  “Ini arahan mama, saya ni kan bekerja dengan kerajaan?” kata ayah.
  “Itulah, kalau kamu uruskan perniagaan kita, tidak perlu berpindah ke tempat ulu tu,” balas nenek, dalam dialek Foochow yang sukar difahami.
  “Tak apalah mama, nanti Kiing Ang balik dari England, biar dia yang uruskan perniagaan kita,” pujuk ayah. Abang sulungku itu akan tamat belajar dua tahun lagi. Nampaknya nenek terpujuk dengan kata-kata ayah.

  Kami terus bersarapan. Nenek bersuara lagi. “Kong, Si Aii Liing baru nak kenal budaya kita ... aku mahu kamu tinggalkan dia di sini,” kata nenek. Aku jadi kecut. Dalam hati aku berdoa, ayah janganlah tinggalkan Aii Liing.

  “Mama, dialah satu-satunya anak perempuan saya. Kiing Hui dan Kiing Sai terpaksa saya tinggalkan di Sibu kerana sekolah baru saya tu cuma ada setakat tingkatan dua,” kata ayah sambil memandang ibunya.

  “Apa, kau nak tinggalkan budak-budak pemalas tu di sini? Aku tak nak. Kalau Aii Liing, aku suka.” Nenek terus meninggalkan meja makan. Nenek memang tidak menyukai kedua-dua abangku itu. Kiing Hui dan Kiing Sai selalu sahaja membantah cakapnya. Selain daripada itu, mereka lebih suka menonton wayang daripada belajar seni lukis Cina.

  * * * * *

  Akhirnya aku dapat juga ikut ayah. Ayah terpaksa menyewa rumah berdekatan dengan sekolah untuk kedua-dua abangku itu. Sebulan sekali kami akan turun ke Sibu menziarahi nenek dan menjenguk Kiing Hui serta Kiing Sai. Di samping itu juga kami akan shopping keperluan dapur, kerana di Kampung Seberang Sungei tidak ada kedai runcit.

  Untuk ke kampung itu, kami terpaksa menaiki bot panjang. Ini mengambil masa kira-kira dua jam setengah. Kalau naik bot ekspres hanya 60 minit sahaja. Itu pun bergantung pada pasang surut air. Ibu selalu sahaja mabuk dan muntah setiap kali naik bot. Dari pangkalan, kami mesti melalui jalan yang berlumpur ke SMBSS. Sekolah baru itu mundur. Orang kampung di situ tidak mengambil berat akan pelajaran anak-anak mereka kerana kesempitan hidup. Mereka lebih menggalakkan anak mereka bekerja daripada bersekolah.

  Aku terkejut melihat tandas sekolah yang seperti bangsal itik, sungguh berbeza dengan sekolah di bandar. Ibu rasa hendak pitam apabila pertama kali melihat rumah yang bakal kami diami. Rumah itu sangat sempit dan hanya mempunyai sebuah bilik. Dapurnya terletak di luar rumah. Kalau hari hujan, sangat sukar bagi ibu untuk menghidupkan api. Itulah satu-satunya rumah sewa berdekatan dengan sekolah yang terdapat di kampung.

  Sebagai anak orang kaya, ibu tentu sahaja tidak selesa dengan suasana baru. Apatah lagi, di situ tiada gereja. Ibu seorang penganut Katolik yang taat. Jadi ibu sentiasa memujuk ayah berpindah bagi memudahkan ibu ke gereja setiap hari Ahad. Ayah selalu menyuruh ibu bersabar. Ayah suruh ibu mencontohi kesabaran Mak Cik Wong, isteri tukang kebun yang tinggal di sebelah rumahku. Mereka mempunyai anak seramai satu pasukan bola.

  Pelajar di sekolah ayah tidak tidaklah ramai. Kebanyakan mereka orang Cina, Melayu dan Iban. Mereka ini selalu berhenti sekolah apabila mendapat tawaran kerja sebagai buruh di perusahaan balak ataupun buruh di pelabuhan.

  Aku pun belajar di sekolah ayah. Aku sentiasa mendapat tempat pertama dalam kelas. Apabila aku memberitahu perkara ini kepada abangku, Kiing Ang dia selalu mengejekku. Katanya, tentu mudah untuk bersaing dengan budak-budak bodoh. Aku sangat sedih. Tetapi ayah sering menghiburkanku. Kata ayah, belajar di mana pun sama.

  * * * * *

  Pada tahun berikutnya, suatu peristiwa yang tidak terduga telah berlaku dalam keluarga kami. Ayah dan ibu bercerai. Aku terpaksa mengikut ibu ke Kanowit. Sedihnya aku terpaksa berpisah dengan ayah. Kami semua dapat berkumpul setahun dua kali. Pada perayaan Tahun baru Cina kami berkumpul di rumah nenek dekat Sibu sementara waktu Krismas kami meraikannya di Kanowit.

  Abangku Kiing Ang telah menguruskan perniagaan kilang papan nenek. Dia telah berkahwin sebaik sahaja kembali dari luar negara. Abangku Kiing Hui telah melanjutkan pelajaran dalam bidang perubatan di Universiti Malaya sementara Kiing Sai pula di Tingkatan Lima. Ayah masih di SMBSS, membawa haluannya.

  Apabila aku dewasa sikit, barulah aku tahu punca penceraian ayah dan ibu. Ibu tidak sanggup hidup dengan ayah yang sangat mencintai kerjanya. Cita-cita ayah cuma satu, ingin mempertingkat kemajuan akademik anak-anak Kampung Seberang Sungei. Ayah merayu agar ibu bersabar dua tiga lagi tetapi ibu enggan.

  Kalau diberi pilihan ketika itu; sudah tentu aku ingin terus tinggal dengan ayah. Tetapi ibu tidak mengizinkan. Ibu mahu aku menjadi Katolik sepertinya. Ibu tidak mahu aku terikut-ikut ayah yang tidak menentu, tidak taat kepada Buddha, bukan juga Kristian.

  Harapanku untuk melihat ayah bersatu dengan ibu semula berkecai apabila ibu berkahwin lain. Ibu bahagia dengan lelaki yang sebangsa dan seagama dengannya. Aku mempunyai seorang adik tiri hasil perkahwinan baru itu.

  Sejak ibu berkahwin, ayah tidak menziarahi kami lagi. Walaupun begitu ayah masih menghantar wang belanja untuk keperluanku. Aku kemudiannya membuat keputusan untuk menyambung pelajaran Tingkatan Enam di Sibu. Aku tinggal di asrama. Ketika itu, abangku Kiing Sai telah memasuki Maktab Perguruan. Ayah sungguh seronok kerana Kiing Sai akan menjadi guru sepertinya.

  Walaupun keluarga kami berpecah-pecah tetapi hasil didikan dan disiplin daripada ayah, kami semua berjaya dalam bidang masing-masing. Kami berbangga dengan ayah namun begitu kami sangat terkilan kerana ibu berkahwin lagi.

  * * * * *

  Suatu pagi minggu aku telah menziarahi ayah di kampung Seberang Sungei. Sudah dua tahun aku tidak ke sana. Selalunya ayahlah yang menemuiku di Sibu. Inilah lawatanku yang terakhir sebelum bertolak ke Pulau Pinang.


  Sekolah ayah telah banyak berubah. Kini sudah ada kelas Tingkatan Lima. Walaupun sekolah itu nampak buruk tetapi kawasan sekitarnya sangat bersih. Rumah yang kami diami telah ayah berikan kepada sepasang guru kelamin yang mengajar di situ. Ayah cuma tinggal di bilik stor sekolah.

  Ketika aku sampai, ayah tidak ada. Menurut Mak Cik Wong, ayah ke hutan mencari kayu untuk membetulkan bilik darjah yang akan roboh. Beberapa orang kampung dan para pelajarnya turut serta. Kata Mak Cik Wong, ayah memang disukai oleh orang kampung. Sejak ayah bekerja di sekolah ini, ada juga pelajarnya yang menyambung pelajaran mereka ke tahap yang lebih tinggi.

  Aku bangga menjadi anak ayah. Ayah memang dihormati di kampung ini. Ayah bukan sahaja menjadi Guru Besar tetapi turut juga menjalankan semua kerja pembangunan sekolah; dari membaiki kerusi pelajar yang rosak sehinggalah menyediakan makanan percuma untuk pelajar-pelajar yang miskin. Sejak abang-abangku bekerja dan mempunyai pendapatan sendiri, ayah menghabiskan gaji bulanannya untuk membantu pelajar-pelajar SMBSS.

  Aku masuk ke bilik ayah. Aku sedih melihat cara hidupnya. Terdapat hanya sebuah katil bujang dan sebuah meja usang yang dijadikan tempat membaca serta makan. Di dalam almari cermin terdapat banyak makanan dalam tin dan ikan masin. Di atas dapur minyak, ada cerek berisi air teh yang sudah suam. Walaupun bilik ini kemas dan udaranya bersih namun aku menangis melihat hidup ayah. Betapa ayah begitu sunyi dan keseorangan di sini, melalui hari-hari tuanya tanpa anak dan isteri. Ibukah puncanya? Itulah persoalan yang tidak terjawab. Setelah lebih tujuh tahun di sini, sepatutnya ayah sudah boleh bertukar. Ayah perlu menghadapi hidup yang lebih bertamadun. Apa lagi yang ayah cari?

  “Aii Liing, sudah lama sampai? Tanya ayah sebaik sahaja muncul dengan peluh tersimbah di muka.

  Aku mengangguk.
  “Kenapa tidak beritahu hendak datang?” kata ayah, sambil mengelap mukanya.
  “Ayah, biarlah orang muda yang buat kerja-kerja begitu,” kataku. Ayah perlu berehat sementara menunggu masa bersara tahun depan, sambungku lagi.
  “Aii Liing, orang muda mana yang sanggup datang ke pendalaman Sarawak ini? Abang kau Kiing Sai sendiri mengajar di bandar setelah tamat latihannya,” balas ayah.

  Aku tahu perasaan ayah terluka dengan tindakan Kiing Sai yang kini mengajar di Kuching. Ayah tentu mahukan Kiing Sai meneruskan usahanya.

  “Sampai bila ayah sanggup begini?” kataku, lembut.
  “Sehingga ayah mati Aii Liing, ayah akan terus bersama-sama anak-anak di sini.”
  Aku seakan-akan tidak percaya. Dalam abad begini, masih ada insan yang cuba hidup seideal ayah.

  “Kenapa kamu datang, Aii Liing?” tanya ayah selepas kami membisu.
  “Aii Liing akan habiskan hujung minggu ini dengan ayah ... minggu depan Aii Liing akan terbang ke Semenanjung,” kataku girang.
  “Kamu berjaya ke universiti?” aku mengangguk.
  “USM.” Kataku.
  Ayah tersenyum girang. “Jurusan apa?”
  “Komunikasi.”
  “Kenapa tidak ambil pendidikan, Aii Liing?”
  “Ayah, Aii Liing tidak suka jadi guru. Aii Liing jemu asyik dengan sekolah sahaja seumur hidup,” kataku ikhlas.

  Ayah tidak bersuara lagi. Aku tahu ayah tidak memaksaku. Ayah selalu menghormati pendirian orang.

  “Ayah tidak hantar Aii Liing ke airport,” tanyaku.
  “Kamu sudah dewasa Aii Liing, kamu mesti berdikari ... dan selama ini pun ayah tahu kamu sangat tabah, walaupun tanpa ayah dan ibu,” kata ayah sungguh-sungguh.


  Ada lagi yang perlu aku beritahu ayah. Semalam ibu melenting. Itulah yang membawa aku menemui ayah di sini. Aku sangat memerlukan sokongan ayah. Aku takut melihat ibu mengamuk semalam.

  “Irene, lebih baik kamu bertaubat sebelum terlambat!” Jeritan ibu masih terngiang-ngiang di telingaku. Aku berdoa supaya ayah tidak seemosional ibu. Dan aku tahu dan pasti, ayah tidak akan begitu.

  “Ayah, Aii Liing Islam,” kataku.
  Ayah menatap mataku. Matanya bergenang. Aku memandangnya dengan sayu. Walaupun nama aku Irene Kong Aii Liing, aku Katolik dulunya, tetapi aku bukannya penganut yang taat. Aku cuma mengikut ibu semasa tinggal di Kanowit. Sekarang usia aku sudah hampir 20 tahun, aku ingin memilih jalan hidupku sendiri.

  “Aii Liing, ayah tidak pernah memberi didikan agama kepadamu ... sehingga kamu terpaksa mencari agamamu sendiri,” kata ayah sambil tersenyum.

  Aku mengenali Islam semasa aku tinggal di asrama. Kawanku Yati, selalu menceritakan mengenai Islam kepadaku. Aku tertarik dengan ayat-ayat suci al-Quran yang dibacanya selepas solat. Aku selalu cemburu melihat Yati yang tenang.

  “Ayah harap kamu tidak melupakan ayah.”
  “Insya-Allah, ayah ... Islam tidak pernah mengajar seorang anak untuk melupai kedua-dua ibu bapanya,” kataku sambil memeluk ayah.
  “Ayah, nama Islam Aii Liing, Fatimah tetapi Aii Liing akan terus menggunakan nama yang ayah beri, Kong Aii Liing,” kataku

  Ayah menyediakan tempat untuk aku solat. Ayah juga bertanyakan banyak perkara tentang Islam. Syukur, ayah memberi perhatian terhadap agamaku, tidak marah-marah seperti ibu.

  Kami menghabiskan masa bersama sehinggalah hari aku bertolak ke USM. Aku rasa sungguh sedih meninggalkan ayah. Juga meninggalkan kampung Seberang Sungei dengan seribu kenangan.

  Setahun aku di USM, ayah pun meninggal dunia. Aku menghadiri pengebumiannya. Para pelajar dan bekas ayah mengiringi jenazahnya ke kubur. Semua orang bercakap tentang kegigihan Mr. Kong membangunkan SMBSS dalam keruntuhan rumah tangganya. Bagiku ayah tidak runtuh. Anak-anak ayah berjaya. Dan ayah sendiri mati sebagai seorang penganut agama Islam.

  Sehingga kini, aku masih bersyukur dilahirkan sebagai anak perempuan Mr. Kong, Muhammad Kong.

  T A M A T


  Catatan:
  Cerpen yang ditulis pada 1991 ini; memenangi hadiah kedua dalam sayembara sempena hari guru 1991/1992 dan diantologikan dalam CIKGU V (1992)


  Posted at 1:16 pm by noorsoraya

  ryn
  June 15, 2010   10:03 AM PDT
   
  sungguh menyentuh kalbu :)
  kaksu
  September 8, 2006   01:08 PM PDT
   
  ain hashim,
  terima kasih kerana sudi membaca

  len,
  semasa di sibu, inilah sebahagian cerita saudara baru...
  len
  June 5, 2006   02:52 PM PDT
   
  cerita simpul tapi tapi ada isi nya
  jiwa terasa bila membaca
  ain hashim
  April 13, 2006   01:02 AM PDT
   
  tahniah sebab dapat hidayah dari allah,dan sebab berjaya tonjolkan cerita yang menarik untuk saya baca dan jadikan pengalaman
  kaksu
  March 16, 2006   10:20 AM PST
   
  pink & alzun, cerita ini istimewa dengan caranya yang tersendiri... kaksu menulis di bandar Sibu ini sendiri... kaksu seperti terasa Fatimah ada di situ, tersenyum dalam tenang :p kaksu terasa muhammad kong diarak ke perkuburan di situ....

  terima kasih
  alzun
  May 24, 2005   12:28 PM PDT
   
  mudah yer bahasanya...mudah pulak memahami..:-) tahniah kaksu..
  pinkJambu
  May 20, 2005   11:22 PM PDT
   
  TAHNIAH sis,muncul dgn antologi cerpen2 ini.tak sabar untuk terus membaca dan mengulitnya :)
   

  Leave a Comment:

  Name


  Homepage (optional)


  Comments
  Previous Entry Home Next Entry