catatkanlah rasamu di
BUKU TAMU
Noor Suraya


BUAT MENYAPU SI AYER MATA
adalah antologi cerpen-cerpen NOOR SURAYA sejak tahun 1985 - 2005:
 • Ajerah
 • Anak-anak Kongsi
 • ANA
 • Burung Kenek-kenek Warna Merah Hati...?
 • Cerita Semalam
 • Cinta Hajar Atiqah
 • Cukuplah Sekali
 • Fatimah Anak Perempuan Mr. Kong
 • Hati Zana
 • Maafkanlah Aku, Adibah!
 • Sayang Emak, Zeti!
 • Sepucuk Surat Cinta dari Lembah Kundasang

  Jemput ke...
  Rumah Kecil Tiang Seribu
  Nyanyian Tanjung Sepi

  Ulas Buku:
  Seribu Satu Malam


  Penerbitan
  Jemari Seni Publishing  E-Novel
  NOOR SURAYA
  @kaksu

  KeBUN MiMPi...


  SURAT UNGU UNTUK NUHA

  edisi cetak

  ~ titipkan pesan buat J@J@
  di jendela ini...~
 •    

  << February 2008 >>
  Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
   01 02
  03 04 05 06 07 08 09
  10 11 12 13 14 15 16
  17 18 19 20 21 22 23
  24 25 26 27 28 29


  Bacalah 10 Bab Dulu
  J@J@ & DIN
  Oktober 2009
  [1][2][3][4]
  November
  [5][6][7][8][9][10]


  tudung periuk pandai menari,
  menari lagu putera mahkota;
  kain yang buruk berikan kami,
  buat menyapu si ayer mata....


  NYANYIAN TANJUNG SEPI (2006) diterbitkan oleh CESB
  KERANAMU AIN... (2001) diterbitkan oleh CESB


  "Jika mencintaimu membawa hukuman mati... aku sudah lama mati, Ain."
  [Nik Ahmad Adam]
  BIRU UNGU CINTA (2003) diterbitkan oleh CESB  "Seandainya terus mencintai Seera adalah suatu dosa... ampunilah keterlanjuranku itu, Tuhan."
  [Abdul Fattah]
  RINDUNYA KIAN MEMBARA (2004) diterbitkan oleh CESB  "Pabila berkata tentang cinta, kita bagaikan tidak teringin jadi dewasa...."
  [Dr Farhana Haji Abu Bakar]
  TANAH ANDRIYANA (2002) diterbitkan oleh CESB  "Asap api embun berderai,
  Patah sayap haluan perahu;
  Niat di hati tak mau bercerai,
  Kuasa Allah siapa yang tahu?"  GURINDAM JIWA: HATI ANDRIYANA (2007) diterbitkan oleh Jemari Seni Publishing

  Who links to me?  18 Sept. 2007


  If you want to be updated on this weblog Enter your email here:  rss feed
  Wednesday, February 06, 2008
  X ~ JAJA MENANTU CHE' PA - FINALE

  EPISOD 10
  Aku, Aku & Mereka

   

  CERITA INI, SEBUAH CERITA BIASA, tetapi aku sengaja menjadikannya luar biasa, kerana sebagai penglipur lara dalam cerita Panji aku sendiri... aku ingin sekali membawa cerita ini ke depan dan belakang sesuka hatiku.... Lalu begitulah yang akan aku lakukan dalam episod ini. Aku akan membawa siapa yang sudi membaca cebisan kisah ini makan angin jauh-jauh dulu... padahal ceritanya sekadar, KL Sentral pergi Pasar Seni aja.

   

  Berkahwin dengan Che' Din bukannya menjadi rahsia lagi. Dalam episod-episod awal sebelum ini pun sudah terserlah ceritanya begitu. Tetapi 'bagaimana' ia terjadi, akan terus menjadi rahsia. Rahsia bagaimana pula Din yang dilamar Jaja bersedia menggenggam tangan tok kadi hari tu pun, tidak akan pecah dalam episod ini. Mana ada cerita lagi, kalau awal-awal kita sudah dedahkan segalanya... mana cerita akan menjadi asyik, kalau semuanya sudah terbongkar? Lalu untuk episod terakhir ini, Jaja nak bercerita bermula di tengah dahulu. Apa pula yang akan jadi selepas episod ini sehingga habis cerita ini, tetap menjadi rahsia... *menjeling ke arah kaksu* ...sehinggalah kaksu sedia membukukan cerita Jaja ini!!!

   

  Teringin sangat nak cerita fasal pengalaman Jaja pulang berhari raya ke rumah Din di Baling hari tu. Baling ni walaupun bandar kecil, tetapi sarat dengan sejarahnya. Bukalah lipatan sejarah, dan lihatlah begitu ramai pemimpin pernah datang ke sini kerana Baling bandar yang penuh kontroversi. Dan kalau datangnya musim pilihan raya, kawasan ini menjadi kawasan yang panas. Bangku parlimen dan kerajaan negeri sering bertukar parti. Inilah Baling yang unik... begitu jugalah dengan Che' Din. Che' Din budak Baling.  Macam yang pernah Jaja cerita dulu, Din lulusan Universiti al-Azhar, Kaherah. Bidangnya Kesusasteraan Arab. Dan Din ni memang pandai mengaji al-Quran dengan suara yang memukau. Subhanalah sedapnya. Dan namanya, Burhanudin Helmi dipilih bukannya daripada calang-calang orang, nama pemimpin pra-kemerdekaan dari Gunung Semanggol. Itulah, Si Jaja yang buta sejarah ni pun balik belek semula sejarah tatkala mengenali Din. Adik-beradik Din, menggunakan nama pemimpin-pemimpin yang warak-warak pada zaman sebelum merdeka lagi. Nantilah Jaja ceritakan tentang mereka. Jadi rancangan Jaja kalau ada anak nak kasi nama biasa-biasa, moden-moden jangan haraplah... di rumah ini, semua nama pejuang Islam termateri. Ada seorang anak saudara Din, namanya Mahmoud Ahmadinejad, abangnya pula nama Ahmed Hoosen Deedat. Jadi kalau kita masuk ke rumah keluarga Din, kita bagaikan sedang belajar sejarah. Kita harus kenal semua kenal nama tokoh-tokoh... kalau tak, kita macam hidup zaman lain aja.

   

  Jadi, betulkah Jaja sedang menjadi sebahagian daripada mereka ini? Mampukah Jaja. Jaja yang sebegini, bolehkah 'larut' dalam keluarga ini? Layakkah Jaja? Tidak cuba, tidak tahu... wah, inilah kelebihan Jaja! Datang bab Din, Jaja sedia cuba jaya semua benda.

   

  Ibu Din. Dia perempuan yang dihormati Din dalam dunia ini. Dia seorang perempuan penyayang, yang telah melahirkan lima orang anak lelaki dan seorang perempuan. Ibu Din, Che' Melor (jangan ketawakan nama ibu mertuaku ini... Melor tu kalau nama modennya, Jasmin atau Yasmin saja... jadi apa bezanya... cuma ibu bapa Che' Melor nak guna nama asli dalam bahasa Melayu, lalu jadilah dia Che' Melor) ni, sejak dulu lagi suami dan anak-anaknya adalah keutamaannya hidupnya. Berhenti menjadi ustazah sekolah agama rakyat semata-mata ingin membesarkan anak-anaknya dengan tangan sendiri.

   

  Kalaulah Din suruh aku buat begitu, sanggupkah aku? Belum lagi. Mujurlah berhenti kerja tidak termasuk dalam lima syarat Din selama ini. Mujurlah. Mujurlah. Aku belum bersedia lagi... tapi kalau Din suruh, tentu sahaja aku taat. Oh, apa sudah jadi dengan seorang Jaja ni?

   

  Rumah Din jauh sedikit dari Pekan Baling. Di belakang rumahnya ada sejalur bukit juga. Kata Din, anak-anak lelaki yang memandang bukit, jiwanya kental dan kuat. Sejak kecil mereka adik-beradik disuruh melihat bukit pagi dan petang. Lihat sahaja pejuang-pejuang Afghanistan tu -- pahlawan bukit -- beraninya sampai Soviet Union boleh pecah belah, dan yang tinggal hanyalah Rusia... dan peperangan itu membuat negara beruang merah terus bankrap.

   

  Justeru, tip nombor satu untuk menjadi isteri yang disayangi Din, Jaja mesti belajar sedikit politik dunia Islam dan sejarah semula. Jaja tidak mahu malu, apabila Din bercakap tentang Taman Babylon, Jaja bercakap tentang Botanical Garden pula. Jangan pula Din bercakap fasal Salahuddin Al Ayubi,  Jaja bercakap fasal Jalaluddin Hassan pula. Selain tu Din suka cerita-cerita al-Quran. Jaja lebih suka kalau Din hendak kaitkan sesuatu dengan apa-apa kejadian, Jaja dapat cepat-cepat menyampuk dengan mengingati sirah nabi.

   

  Macam minggu lalu lah, apabila Din bercakap... opsss, sebelum tu Jaja nak cakap, Din ni bukannya jenis yang cakap banyak. Tetapi untuk memancingnya bercakap banyak sedikit daripada biasa, Jaja mesti menyampuk pada bidang yang dia suka. Sejak tu la Jaja sudah beli peta Jerusalem, dan menghafal nama-nama daerah pembahagian Yahudi Kristian - Islam. Jaja mula memahami apa bezanya gerakan Hamas, dan yang mana satu Hizbullah... parti Fatah pula yang mana? Kalau tidak tahu semua ini, janganlah suka-suka nak ajak Din berbual lama. Kalau sekadar nak cerita, bulan ni Sogo ada sales ke, Jaja suka la dengar lagu Anwar Zain atau Sheila Majid yang terbaru ke ataupun Mira si isteri Suhaimi beli sofa warna apa... semuanya Din sekadar mengangguk sahaja, menyampuknya tidak! Sabar ajalah. Sabar! Che Din aku memang satu dalam sepuluh.

   

  Jangan nak cuba-cuba bercita-cita nak beli perabot apa-apa dari pamflet, sebab dia akan membuatnya sendiri, dan halus pula buatan dia. Jangan pula cuba-cuba nak ajak Din makan luar berkongsi satu gelas dua straw, sebab sebut sahaja makanan apa... pandai aja dia memasaknya pula. Jangan juga cuba-cuba nak ajak dia pergi panggung wayang bersenang-senang sambil makan popcorn dan Coca Cola... mudah aja dia suruh kita duduk tengok VCD di rumah, dia akan buat bertih jagung tu sendiri dalam perisa apa yang Jaja suka! Teringin nak minum Coca Cola...? Ya ampun, menyebutnya pun tidak di rumah ini kerana dia anti-Israel dan anti-Amerika peringkat ketiga (tak serius sangat sampai nak bom negara tu)! Jadi, Jaja sudah mulai membuang sedikit demi sedikit kebiasaan yang dahulu 'menyeronokkan' itu dan cuba tenggelam dalam dunia rasa Che Din.

   

   Opsss, Jaja nak keluar sekejap... balik nanti Jaja sambung lagi bab 10 ni ya...

   

  Ini Jaja sambung lagi, dah lupa dah nak bercerita apa? Sambung cerita fasal pertama kali ke Baling, ya? A'ah...  selepas habis saja kenduri, ayah dan emak Din berangkat ke Mekah.

   

  Jadi inilah pertama kali Jaja menjejak kaki ke kampung Din. Dan inilah kali pertama Jaja akan menyambut hari raya di kampung Din. Dulu pun, majlis menyambut menantu tidak dibuat di Baling, sebaliknya dibuat di Pantai Johor, dekat-dekat Alor Setar ni sahaja. Ya lah siapa suruh hendak buat kenduri cepat-cepat! Dengan itu, untuk hari raya tahun ini... sejajar dengan salah satu daripada lima syarat Din: selagi ayah dan emak Din masih ada, Jaja akan ikut Din pulang menyambut akhir puasa dan menyambut hari raya di Baling. Pada saat mendengar syarat pertama, Jaja tidak pernah memikirkan buruk baiknya itu terus bersetuju. Bodohnya Jaja!

   

  Eh, bukannya bodoh. Rules & Regulation... cinta itu, harus ada tolak ansur. Tetapi kenapa harus Jaja saja yang bertolak ansur, ni?

   

  Dan apabila Din minta lima syarat daripada Jaja... Jaja bodoh-bodoh aja mengisi, satunya: perkahwinan dalam taman. Bodoh kan? Belajar tinggilah juga, datang bab ini jadi bodoh pula. Majlis dalam taman itu sekadar untuk dikenang seumur hidup, tetapi beraya di rumah mertua setiap tahun, perkara yang harus dilalui setiap tahun. Itulah puncanya, kenapa Jaja harus pulang ke Baling seminggu sebelum puasa dan hari raya tahun 2006 ini. Itulah prasyarat keempat, yang dipersetujui dengan Din.

    

  RUMAH DIN luas juga, dan ada banyak bilik. Setiap anak yang sudah berkeluarga memiliki bilik sendiri, kecuali Din. Bilik Din sudah dimiliki anak-anak saudara perempuannya yang sudah mulai baligh. Sejak Din ke Mesir, dia sudah tidak memiliki bilik sendiri. Setelah dia pulang ke sini, biliknya tidak dikembalikan semula. Jadi, nanti kami akan menumpang di bilik kakak perempuan Din. Kata Din lagi apabila kakaknya pulang nanti, kita akan fikirkan di mana harus berteduh. Itulah, katanya sesaat tadi, sambil matanya menjeling ke arah rumah pondok atas pokok.  Jaja sudah semakin gerun kalau tiba-tiba dia terpaksa bergelandangan seperti Robinson Crusoe pula. Kalaulah Lala dan Nini tahu, tentu sahaja dia akan ketawa tidak cukup mulut, dan kalau Wassim tahu pasti dia ingin juga tinggal di atas rumah pondok atas pokok itu bersama Jaja.

   

  Air mengalir dari bukit di belakang rumah itu disalurkan untuk kegunaan seisi rumah. Tak ada yang harus berbayar. Sejuknya air, rasanya manis... tidak berbau klorin. Tetapi selamatkah? Kata Din, insya-Allah kami sekeluarga membesar dengan meminum air dari lereng bukit aja. Kalau tidak pun, menggunakan telaga depan tu. Telunjuknya membawa mata Jaja ke sana. Bawah pokok asam jawa tu... dekat-dekat situ ada kolam ikan sebagai sumber protein. Emak Din membela, ayam itik, juga kambing dan lembu. Kerbau? Kerbau ada juga, balas Din bagaikan mengerti apa yang ada dalam hati Jaja waktu itu.   

   

  Kami sampai waktu sudah petang, sebelum azan Asar dilaungkan. Waktu itu, emak Din dan anak-anak saudaranya sedang sibuk di dapur. Wanginya bau air gula merah mereneh dengan daun pandan, menusuk hidung. Sedapnya. Waktu berbuka, beberapa jam lagi.

   

  "Emak buat lopes agaknya," kata Din, sambil mengusung beg ke dalam, sebelum melaungkan salam. Sudah beberapa detik mereka sekadar berdiri keluar, sambil memandang sekeliling. Menikmati persekitaran rumah Din yang mempesonakan.    

   

  Hati Jaja semakin bergetar, takutnya nak jumpa emak orang ini, paling akhir mereka bertemu tiga bulan dulu. Abang kedua Din buat kenduri sunatkan anak sulungnya, emak dan ayah Din datang KL untuk dua malam. Tetapi mereka tidak singgah pun di rumah Jaja, sekadar bertemu di rumah abang Din dekat Serdang saja. Sebelumnya sesekali Jaja sekadar bercakap sebulan sekali, itu pun tatkala Din memberikan gagang telefon kepadanya, untuk berbalas salam seminit dua dengan Che' Melor. Lalu setiap kali kata-kata skema Din terpacul keluar, "Mak nak cakap dengan Faiza." Jaja sudah diburu resah... selebihnya, yang pasti Jaja dan Che' Melor tersangat asing. Tidak juga Che' Melor tu garang, tetapi entah... macam ada saja yang tidak beres dalam hati Jaja. Ketakutan bertemu emak orang, rasanya lebih serius daripada bertemu dengan doktor gigi, gamaknya. Takutlah, takutlah... Jaja takut. Ketakutan menjadi agenda terpenting apabila datang bab bertemu mertua ni. Tetapi ketakutan itu tidak pernah terluah pada Din. Ya lah, anak orang Jaja hendak, emak orang Jaja takut pula.

   

  Che' Melor meluru ke depan diiringi cucu-cucunya. Wajahnya berseri-seri melihat anaknya. Menantunya? Ah, dia tetap memeluk dan mencium kanan, kiri dan kanan pipiku. Tanpa sedar, cerita Jaja yang sebahagian ini bermula dari sini. Bukan kerana emak mentua Jaja kejam... tidak juga kerana saudara mara Din yang tidak pandai mengambil hati Jaja. Tidak juga hal keluarga sebelah Jaja menjengkelkan Din. Tetapi masalahnya, masalah Jaja. Masalah Jaja untuk menyesuaikan diri dengan Din, dengan emak dan ayah Din, dengan saudara mara Din... dan persekitaran Din.

   

  Aku yang tersalah pilih, atau beginilah takdirku untuk seumur hidup? Aku mencintai dia, tetapi cukupkah hidup dengan cinta? Cerita aku bukannya berakhir selepas aku berjaya mengahwini Din, tetapi bermula selepas aku dikahwininya...

   

  Inilah ceritaku, cerita biasa yang sengaja aku luar biasakan... selamat membaca Jaja Menantu Che' Pa... dalam versi penuh? Bila? Tanyalah kaksu... sebab dia kan tukang tulisnya... tugas Jaja sekadar untuk bercerita, dan bercerita semahunya!

   

  NOTA:

  1. terima kasih kerana sudi membaca, walaupun terpaksa menunggu lama
  2. buku ini kaksu akan terbitkan, cuma lambat cepat tidak dapat kaksu tentukan sahaja... kalaulah panjang umur
  3. kaksu rasa, kaksu terpaksa cuti sabatikal lagi untuk beberapa waktu, sebelum menulis semula di blog ini...

  salam kasih sayang,

       kaksumu   


  Posted at 7:22 am by noorsoraya

  what does amoxil treat
  October 6, 2011   06:51 PM PDT
   
  ter jaja.. tp tak puaslah baca ... nak tau lagi kisah jaja ta
  UNIE
  November 4, 2009   02:31 PM PST
   
  BEST...
  hose reel system
  July 2, 2009   11:44 AM PDT
   
  terima kasih kak su
  web design
  June 26, 2009   11:38 AM PDT
   
  tak kan nak kahwin pun jadi nak rahsia
  ros
  June 24, 2009   11:35 AM PDT
   
  moga dipermudahkan untuk menyudahkan kisah jaja dan din. rasa seronoknya menyerap lembut ke tembulur darah ... :).
  malaysia web design
  June 23, 2009   04:35 PM PDT
   
  SEDIH LA CERITA NI
  malaysia seo
  June 3, 2009   11:32 AM PDT
   
  aku suka tengok cerita tu
  anatawa
  May 4, 2009   06:29 PM PDT
   
  salam...
  rindu tu memang dah teruabt...
  tapi nak terus membaca citer ni memang 'berchenta' la kak su...
  hohoho....
  bila nak publish ni....
  diyana7747
  August 31, 2008   03:34 AM PDT
   
  salam~
  lama sungguh xbaca karya kak su..hrp kak su bukukan cpt2 ye menantu che'pa ni...xsbr sungguh...semoga kak su dimudahkan mndpt ilham yg best2 utk hasilkan novel...amin
  wabbit
  February 28, 2008   05:31 PM PST
   
  kaksu, wabbit takut nk baca kisah jaja & che' din.. nanti termimpi2 :p ekekekek..
  azimah
  February 21, 2008   02:30 PM PST
   
  salam kaksu.1st time msuk blog k.su.sy x hbis lg surat ungu utk nuha,tp mmg best laa hehe..cite jaja ni sbut psl baling ja.kampung sy la 2..hehe
  insyirah
  February 13, 2008   11:30 PM PST
   
  salam kak su...
  tq untuk n3 nie...
  dah lama sangat menunggu n3 nie... akhirnya berjaya juga membacanya..
  wah bagusla klu kak su nak terbitkan buku nie...
  tapi jangan lama2 tau...
  tersekse jiwa nak menunggu...
  apa2 pun all the best 4 kak su...
  rajin2la menulis citer nie tau...
  ein comey..;)
  February 12, 2008   01:45 PM PST
   
  kak su...thanx 4 d' latest episode 'jaja menantu che'pa' yg beh bangat nih..........
  jgn la lambat sgt ye versi cetaknya....:)
  seri
  February 12, 2008   08:44 AM PST
   
  seronoknyer... bukak jer e-mail dpt link ke cerita jaja... lama sgt tunggu..
  so lepas ni nak menunggu versi cetak pula :).. hopefully tak ler lama sgt yer kak su :)
  notie
  February 12, 2008   07:48 AM PST
   
  Huh apasal le aku ketingalan url ni huhuhu...waduh siapa kah gerangan jejaka menunduk sambil tersenyum malu itu....adakah ianya gerangan kekanda Din....huhuhu ala kasimmm.

  Sokong sgt dgn wan 200% janji aku leh peluk, belek, skodeng belakang ms yg penting Novelnya pasti ngetop gitu.... yehhhh yehhh
  nawwir
  February 12, 2008   07:09 AM PST
   
  kak su...
  nawwir kah org yang terakhir.....
  oh tidakkkkkkk
  hehehe.... Baling.....
  Kak su rumah che din mengadap gunung baling yang panjang tur.... rindunya...... parit ban dok ada lagi kar... sawah padi yang hijau, kak su mengingatkan saya pada kg pokok sena...
  kak su, che din dok kg mana?

  Hannah
  February 11, 2008   08:23 PM PST
   
  Kak su...Hannah tunggu versi cetak dengan [erasaan yang tak nak sabar......hisy...mcm mana rasanya dapat suami seorg ustaz cenggitu? tak bernafas, lah kalau Hannah!!! Nasib baik emak saya tolak pinangan anak ustaz 15 tahun yang lalu....huhuhu...Jaja..selamat lah melalui semuanya!!
  adhan
  February 11, 2008   01:01 PM PST
   
  kak su...
  sayang kak su sebab penantian utk kali ni berakhir...tapi tak sabar nak tunggu versi cetak...saya doakan kak su sihat sokmo agar leh cepat2 tulis citer jaja versi cetak...baru puas baca....
  nuha
  February 11, 2008   11:53 AM PST
   
  Kak Su..
  akhirnya muncul jugak...
  kak su , nuha sokong akmar ...harap2 dapat diterbitkan masa pesta buku nanti ye...
  hmmmm...tapi kak su, kalau ler kita dapat tau isi hati din kan best..baru puas hati..apakan daya...kita dapat tau sebelah pihak jer....
  lia
  February 11, 2008   10:02 AM PST
   
  cuti sabatikal anda dibekukan.. kehkehkeh... luv u kak su
  nacha
  February 11, 2008   09:53 AM PST
   
  hah! kenduri kat Pantai Johor? awat cheq x tau? mak mertua cheq dok kat belakang masjid tu ja. hehehe... anak dara sy yg bernama Yasmin tu marah sgt kalo org panggil dia 'bunga melor'. hahaha....
  kak ee
  February 11, 2008   08:28 AM PST
   
  tq sbb nk bukukan kisah din n jaja. ni yang tak sabar nk tunggu ni... :)
  rozlin
  February 11, 2008   08:07 AM PST
   
  askum kaksu, mcm kena kat batang hidung sendiri.....anak org nak tp dng mak mertua takut.......hehehe. tak sabar tunggu versi cetak....dlm masa terdekat kan?
  wanAmalyn
  February 11, 2008   08:05 AM PST
   
  kaksu...
  ambillah sebanyak mana masa yang kaksu nak... janji cerita Jaja dapat wan peluk dalam versi novel bercetak.!! *wink*

  *peluk kaksu kuat2*
  namichwan88
  February 9, 2008   09:50 PM PST
   
  kenk you!!!! ape2pun kte sabar mngu versi cetak. biar berpatah2 perkataan sekali asal terbuku jua akhirnya.. ngehngeh2..kat rak buku bersusun2 dh buku js.
  julianarazid
  February 9, 2008   05:12 PM PST
   
  kak su...
  lamanya nak tunggu air tangan kak su
  tapi puas ati kerana ianya akan terbit versi cetakan...
  thanks sebab fulfill my wish
  ehehehehe
  jahtelipot
  February 9, 2008   03:23 PM PST
   
  kaksu,
  din tu muka macam sami yusuf ke?

  hensemnya! ;)
  jahtelipot
  February 9, 2008   03:08 PM PST
   
  sayang kak su!thanx ya, sebab sambung cerita jaja dan din ni ;)

  dah lama jah tunggu
  bermakna skali tahun baru cina kali ni(w'pun x dpt ang pau)

  bila nak sambung lagi ?

  x sabar nak baca kisah jaja ngan che melor ;p

  kak su, keep up the good work!
  adhan
  February 8, 2008   08:27 PM PST
   
  sokong eijay...tak sabar nak tunggu che din n jaja versi cetak..masa launch bukan setakat kena ada che din tapi kena ada jaja gak...TQ kaksu kerana sambung n nak bukukan...muah muah
  iejay
  February 8, 2008   02:57 PM PST
   
  kak su, che din tu satu dalam sepuluh kan? jadi yg ke 11 tu mesti sama dengan che din juga kan?(1 dlm 10 = 2 dalam 20 hahaha...)
  agak-agak ada lagi ke stok macam ni dekat baling tu? kalo ada iejay sanggup redah ke baling...hahaha

  apa2 pun iejay akan sabar menunggu che din versi cetak.. nanti masa pelancaran pastikan che din datang tau...
  kakmOn
  February 8, 2008   11:54 AM PST
   
  ilang rasa rindu dendam dengo jaja sudah mula buka kitab 1001malem..

  kaksu kita pun cemburu tahap petala ke8, kat rumah mentua di kampung, walaupun sudah ada paip gomen tapi mereka massih dapat minum air dari lembah bukit, untungnya orang pulau kan???

  pssstttt che din tu mcm kita kenal lah, salam kat dia kakmOn nak belajo mcmana dia buat kola tu :p

  I Luv U (^_@)
  akmar
  February 7, 2008   09:36 PM PST
   
  kak su,,harap2 kak su boleh bukukan sebelum pesta buku tahun ni.
  arirada
  February 7, 2008   08:10 PM PST
   
  seronoknya kaksu nak bukukan citer ni!! harap2 ni adalah buah tangan kaksu untuk 2008 ya!

  selamat bercuti kaksu, tp sekali sekala kirim la khabar di sini juga, ramai yg rindu tau :)
  aura qaseh
  February 7, 2008   01:20 AM PST
   
  Kak Su....thank you soooo....much!!sy akan sabar menuggu versi cetaknya. Kak Su nak cuti lagi? takpelah, sy doakan Kak su sehat dan selalu dlm perlindunganNya. Ameen...:)
  arirada
  February 6, 2008   08:18 PM PST
   
  sokong kak melia!! kaksu, mula2 buka tadi cam x caya jer dah ada sambungan citer jaja ngan che din, sbb selalu2 jenguk asyik xde je...haa, baru teringat, dah cukup 100 permintaan ke suruh sambung citer ni :) ape pun, seronok dpt baca coretan kaksu lagi, rindu!
  kakmelia
  February 6, 2008   11:26 AM PST
   
  Terimakasih suraya... entry yg dah lama akak nanti2kan... Seperti harapan jaja...bukukanlah cerita dia ni... buat dapat dibaca bila2 perlu... tak gitu semua?:)
  eyeda
  February 6, 2008   10:35 AM PST
   
  makacih kak su sambung balik citer jaja & che'din kita org nie
  lyd
  February 6, 2008   09:14 AM PST
   
  Assalamualaikum kak Su....akhirnya, rindu terubat jua kat jaja & din nih! ;)
  anim
  February 6, 2008   09:02 AM PST
   
  kak su.. tima kacih smbg citer jaja.. tp tak puaslah baca ... nak tau lagi kisah jaja tak kiralah tengah ke belakang ka depan ka...anti smbg lah lagi.. cuti2 ni godam lah pc kak su eh...
  mar
  February 6, 2008   08:57 AM PST
   
  kaksuuuuuu!!!! apa pun time kasihhh...wat bekal cuti raya cina nihhh...hehehe..

  tp nanti jgn lupa sambung ekkk..*cubit2 pp kaksu*..
   

  Leave a Comment:

  Name


  Homepage (optional)


  Comments
  Previous Entry Home Next Entry