catatkanlah rasamu di
BUKU TAMU
Noor Suraya


BUAT MENYAPU SI AYER MATA
adalah antologi cerpen-cerpen NOOR SURAYA sejak tahun 1985 - 2005:
  • Ajerah
  • Anak-anak Kongsi
  • ANA
  • Burung Kenek-kenek Warna Merah Hati...?
  • Cerita Semalam
  • Cinta Hajar Atiqah
  • Cukuplah Sekali
  • Fatimah Anak Perempuan Mr. Kong
  • Hati Zana
  • Maafkanlah Aku, Adibah!
  • Sayang Emak, Zeti!
  • Sepucuk Surat Cinta dari Lembah Kundasang

    Jemput ke...
    Rumah Kecil Tiang Seribu
    Nyanyian Tanjung Sepi

    Ulas Buku:
    Seribu Satu Malam


    Penerbitan
    Jemari Seni Publishing



    E-Novel
    NOOR SURAYA
    @kaksu

    KeBUN MiMPi...


    SURAT UNGU UNTUK NUHA

    edisi cetak

    ~ titipkan pesan buat J@J@
    di jendela ini...~
  •    

    << October 2007 >>
    Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
     01 02 03 04 05 06
    07 08 09 10 11 12 13
    14 15 16 17 18 19 20
    21 22 23 24 25 26 27
    28 29 30 31


    Bacalah 10 Bab Dulu
    J@J@ & DIN




    Oktober 2009
    [1][2][3][4]
    November
    [5][6][7][8][9][10]


    tudung periuk pandai menari,
    menari lagu putera mahkota;
    kain yang buruk berikan kami,
    buat menyapu si ayer mata....


    NYANYIAN TANJUNG SEPI (2006) diterbitkan oleh CESB




    KERANAMU AIN... (2001) diterbitkan oleh CESB


    "Jika mencintaimu membawa hukuman mati... aku sudah lama mati, Ain."
    [Nik Ahmad Adam]




    BIRU UNGU CINTA (2003) diterbitkan oleh CESB



    "Seandainya terus mencintai Seera adalah suatu dosa... ampunilah keterlanjuranku itu, Tuhan."
    [Abdul Fattah]




    RINDUNYA KIAN MEMBARA (2004) diterbitkan oleh CESB



    "Pabila berkata tentang cinta, kita bagaikan tidak teringin jadi dewasa...."
    [Dr Farhana Haji Abu Bakar]




    TANAH ANDRIYANA (2002) diterbitkan oleh CESB



    "Asap api embun berderai,
    Patah sayap haluan perahu;
    Niat di hati tak mau bercerai,
    Kuasa Allah siapa yang tahu?"



    GURINDAM JIWA: HATI ANDRIYANA (2007) diterbitkan oleh Jemari Seni Publishing









    Who links to me?



    18 Sept. 2007


    If you want to be updated on this weblog Enter your email here:



    rss feed




    Thursday, October 04, 2007
    Epilog: Kebun Mimpi...

    EPILOG

     

    >i<

     

    ketika kita sedang enak-enak bermimpi

    kita jadi takut kalau-kalau pabila terjaga nanti

    rupa-rupa air mata  

    sudah menanti di ambang pintu

     

     

    "Ya, Nik dan dua yang lain cedera, ada kemalangan di pelantar, puan. Kejadian tu berlaku pukul sembilan tujuh belas minit tadi. Nik sudah dihantar ke Pusat Kesihatan USM Kubang Kerian, dengan helikopter..."

     


    Lalu qimuliailnya bermula pada detik 23 Ramadan malam ini...

     

     

    cinta itu membawa bunga

    tetapi berapa orang yang sedar

    bunga itu juga membawa duri pada tangkainya?


    EPILOG

    >ii<


     

    Kebun Mimpi...
    adalah mimpi indah?
    Kebun Mimpi...
    adalah mimpi ngeri?

     

     

     

    Kebun Mimpi...
    menyatukan mereka dalam nyata,
    memisahkan mereka dengan cinta sejati!
    dan akhirnya
    menjadikan kenangan
    tak bertepi...

    pada dia yang bertakhta di hati

     

     = T-A-M-A-T =

     


    Posted at 10:48 pm by noorsoraya

    rubie
    April 11, 2008   04:13 AM PDT
     
    salam..
    tak sangka cerita yg pendek mengundang sedih di hati saya..memang kaksu berjaya meruntun hati kami..
    dan sememangnya kesedihan ain terlalu perit untuk dipendam sendirian krn kami juga merasakannya..isk..isk
    ana
    April 8, 2008   10:59 AM PDT
     
    bestler citer ni tapi sedih..............
    az
    December 12, 2007   02:05 PM PST
     
    asKUM...kak su kebun mimpi 2 sambungan NYER bl lg yer...sedih NYER la...sian kat ain...moga jodoh ain dan adam panjang.
    mizzmizza
    November 6, 2007   12:02 PM PST
     
    kak su.. takut la nk bace.. saya alergik citer sad2 ending ni.. nanti satu hari tu sy mandom..
    Shima
    October 30, 2007   04:39 PM PDT
     
    kak su.. knape sedih jer endingnya... buatlaa heppi.. dah lama ain bersedih tue...biarlaa anaknya dapat merasai belaian ayah dia.. isk isk..
    Ain pembaca senyap
    October 17, 2007   10:21 AM PDT
     
    Kak Su, kenapa cerita ni endingnya sedih sekali? Rasa macam Ain tu deserved a happier life..
    Raya-raya ni ceritanya sedih lah pulak...
    fatimah_hannah
    October 11, 2007   11:13 PM PDT
     
    Wah, sedeynya.. Harap2 akan ada kebahagiaan bagi mereka di lain hari.. Di mana tu?
    Hannah
    October 10, 2007   04:18 PM PDT
     
    Salam KakSu....aduh, sedihnya entry ni...terfikirula kalau perkara tu terjadi pada Hannah, mcm mana ek?Tak terbayang.......

    Namun sedih dengan perkataan Tamat tu..semoga Ain dan Adam dukurniakan kebahagiaan seterusnya....
    arirada
    October 8, 2007   03:56 PM PDT
     
    banyaknye komen kali ni! kaksu, sedihnya ending mcm ni, w/pun sy sbnrnya sgt tak pasti, Adam dlm koma atau dah 'pergi'. Tapi, yg lg sedih- bila tengok perkataan T.A.M.A.T kat bawah sekali tu, perkataan yg paling sy x suka tengok bila baca satu2 cerita, sbb klu boleh nak cerita tu bersambung selalu...
    kaksu, kat YouTube yg kaksu letak kat entri sblm ni, ada satu yg tajuk 'kemalangan di kelulut'. sbnrnya, yg terlibat dlm accident tu- tunang kawan saya, dia meninggal kat tempat kejadian, bersama mak dan anak saudara. Yg kereta lg satu pulak, anak Guru Besar kat sekolah mak saya, baru kawin sebulan lebih, sian kat isteri dia :( al-fatihah untuk mereka semua...
    adhan
    October 8, 2007   02:23 PM PDT
     
    syahdunya...knplah adam pergi meninggalkan ain yang tak sempat nak bagitau anak derang boy @ girl...aduh..sedihnya...

    anyway...selamat hari raya semua...maaf zahir batin...hati-hati di jalan raya...muah muah..
    pinkJambu
    October 8, 2007   10:47 AM PDT
     
    citer kaksue ni lebih kurang cam IKLAN PETRONAS laaa.. kan raye2 Petronas wat iklan sedey2 :ahaks:

    Salam AidilfItri sume..

    Maaf Zahir Batin

    :heart:

    Nur
    October 8, 2007   10:45 AM PDT
     
    akak...hehehehehe!
    orang sedih Nur gelak,memang lah sedih,sangat sedih!!!adalah sebabnya tu..

    mmg frust adam meninggal,sbb rasa cerita cinta dia ngan ain singkat sangat! dah lah adam meninggal dan bila tgk kat bawah ada tulis T.A.M.A.T itu yg jadi frust lebih.

    tau tak napa Nur gelak,sebab baru jer nak cdgnkan kat akak bg cerita ni lagi thrill...

    ingatkan kat episod lalu,nak bg cadangan kat akak,adam meninggal dan lepas satu masa,ain dan kamal pulak...tau tak mana dapat hint? sbb ain tu benci sgt kat kamal yg tak salah apa....

    alih2 kak su tamatkan cerita.mana Nur tak tergelak,sbb baru jer berangan2 nak suruh kak su bg thrill lebih.hahahaha,padan muka Nur.teringat pulak kisah lida,zainur,dan aqmar...sikit jer beza masa zainur dan aqmar kan.alhamdulillah aqmar dpt lida dulu ;) (Nur adalah penyokong Zainur yang tegar,ok!)

    Kematian itu nyata dan ia adalah sementara.sebab kita akan bertemu jugak semasa hari pembalasan.cuma masa tu kita tidak tahu keadaan kita,maka bersiap sedialah dari sekarang. :D
    nuha
    October 8, 2007   10:02 AM PDT
     
    kak su...
    tahniah kerana kak su berjaya mengocak dan menyendukan hati kami sumer...
    Ain..sabaq banyak2 na..
    cietr kak sue pasal adam n kawan2 dia tu pernah terjadi kat soang kawan saya.
    hubby n dua lagi kawan tgh repair something kat pelantar minyak..meletup
    sorang meninggal sbb organ dalam masak,(isteri baru bersalin dan anak2 amsih kecil)
    sorang cedera ringan n hubby kawan saya melecur muka, tangan dan perut.
    sampai kurus dia jaga suami yg beberapa kali kena operate n amik kulit dari peha dan lain2 tempat...moga ain diberi ketabahan setabah sahabat saya itu..amin
    rozlin
    October 8, 2007   08:51 AM PDT
     
    salam kaksu, dlm seminggu dah 2x nangis, 1st usamah & iman, now adam & ain, jgn mcm ni, sedih sgt bila nak raya2x ni, wlaupun cuma hasil karya kaksu je......
    nur
    October 8, 2007   01:19 AM PDT
     
    kaksu,ngape cte sedih di hari raya?hari raya kene hepi...
    aura qaseh
    October 7, 2007   06:47 AM PDT
     
    Ucapan takziah untuk anim sekeluarga. Kak su sedihlah, semalam sy gi shopping nampak couple pregnant je teringat ain ngan adam.
    inaghafar
    October 6, 2007   02:45 PM PDT
     
    kak su
    masih ada sinar baru untuk ain kan??????
    ej
    October 6, 2007   11:17 AM PDT
     
    kaksuuuuuuuuuu........sedih....tak terkate nie....ain,sabar byk2 ye...semoga adam cepat sedar....uwaaaaaa.....*sob sob*
    Name
    October 6, 2007   10:38 AM PDT
     
    salam kaksu...

    kenapa begitu besar dugaan dalam hidup ain...
    kehilangan demi kehilangan yang perlu dihadapi...
    anim
    October 6, 2007   06:15 AM PDT
     
    kak su.. n3 ni wat anim sedih... sbb anim pun baru terima berita yg ayah saudara anim di perlis meninggal dunia...alfatihah...
    aura qaseh
    October 6, 2007   01:34 AM PDT
     
    Assalamualaikum kak su, baca bab2 epilog ni suspen je macam baca novel2 ramli awang mursyid lak. Terima kasih kaksu.
    aura qaseh
    October 6, 2007   01:17 AM PDT
     
    Assalamualaikum anim, terima kasih. dia memang tabah kami tak pernah nampak dia nangis2 & muka dia saje je, tapi hati dia kita tak tau.
    wabbit
    October 6, 2007   12:17 AM PDT
     
    *speachless* huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!
    ruzaini
    October 5, 2007   07:04 PM PDT
     
    kak suuuuuu..nape macam ni ending die..adammmmmmm....
    insyirah
    October 5, 2007   05:11 PM PDT
     
    salam... ala kak su kesiannya kat ain... semoga ain tabah menghadapi semua dugaan ini...
    balqis
    October 5, 2007   04:14 PM PDT
     
    alaaa k su....nape adam kena mati??? huhuhuhuhu...sedeynyaaaa
    tojim
    October 5, 2007   03:48 PM PDT
     
    cedihnye...isk2...moga ain tabah n ada sesorg dpt dpt menjd pengganti adam...huhu :(...
    tun arnida
    October 5, 2007   03:44 PM PDT
     
    uwaaa....nak saputangan perang buat menyapu si ayer mata.
    apa la agaknya rencah lam kebun mimpi II.
    kaknOOr
    October 5, 2007   03:15 PM PDT
     
    hu hu hu akak pun macam iejay rasanya adam masih bernafas cuma koma aja kan kan kan iejay...yang pusara tu org lain kan kan kan
    nacha
    October 5, 2007   02:51 PM PDT
     
    kaksu, mata sy dah bergenang ni. siapa yg nak pakai kemeja batik maroon tu? uwaaa....

    kaksu, kalo betul Adam dah takde biarlah Fattah yg merawat duka lara Ain. Fattah calon yg terbaik. oooppss.. (sebenarnya abg. kamal yg terbaik, tapi i tak rela u) huhu...
    iejay
    October 5, 2007   02:31 PM PDT
     
    kak su awat nak raya ni datang berita sedih.. aduhai malang memang x diduga...kadang2 memikirkan kaum keluarga terdekat balik kampung pun takut jadi apa-apa di tengah jalan...
    adam x ada apa2 kan? adam masih bernyawa kan? ain balik daripada ziarah kubur org lain kan? kan kak su kan? tak maulah adam yg pergi...sian kat ain...sian kat baby dia...
    kak ee
    October 5, 2007   02:20 PM PDT
     
    sedihnya. kesian kat ain...
    Kak Su, lps ni klu baca buku Ain mesti teringat ending yg sedih ni...
    julianarazid
    October 5, 2007   02:17 PM PDT
     
    Kak su...
    saya MENCADANGKAN buku ini diterbitkan dgn diperkemaskan sedikit beberapa bab dalamnya yang kak su rasa longgar or kurang rempah...
    tapi best laaa bagi saya
    kak sue, saya dah citer kat ramai orang
    tapi malangnya diorang tak leh ngadap komputer buka blog..
    diorang reti baca kat buku jek
    (golongan kawan2 mak saya n mak saya juga)
    frendz
    October 5, 2007   02:07 PM PDT
     
    huhu....nak nangis!!!! cian kat ain. huhu...
    kak ee
    October 5, 2007   11:45 AM PDT
     
    cepatlah ptg jumaat. k su insyaAllah malam ni jan balik kedah.
    kakmelia
    October 5, 2007   09:44 AM PDT
     
    Suraya,
    Sesungguhnya entry ini mengundang airmata...
    Semoga Adam selamat dan jodoh mereka semakin panjang...
    kaknOOr
    October 5, 2007   09:41 AM PDT
     
    Aduh sedehnya kak su.....sambung nangis....janganlah jadi sesuatu pada adam.....jantung dah dup dap... Pasti kita semua mengharap semoga jodoh AIN & ADAM berpanjangan.....
    Hannah
    October 5, 2007   08:19 AM PDT
     
    Alahai kakSu....dah masuk bab sedih pulak..sebak hati membaca......penuh debaran menanti.....
    nacha
    October 5, 2007   08:06 AM PDT
     
    kaksu, sy pun dpt merasakan debaran di hati Ain. dug-dag-dug-dag... aduh! penantian itu satu penyiksaan.
    notie
    October 5, 2007   07:26 AM PDT
     
    kak su * huhuhuhu*
    anim
    October 5, 2007   06:21 AM PDT
     
    aura qaseh.. sedih nya anim baca msg aura ni.. simpati pada sepupu aura... mesti sepupu aura seorg yg tabah...
    anim
    October 5, 2007   06:13 AM PDT
     
    kaksu... awatlah jadi lagu tu kat adam.. huhuhuhu... sian kat ain..dah lah mak ayah tak dak..adam pulak ditimpa musibah.. kesianla kat ain...

    moga adam selamat. moga kesedihan ain berakhir. mcm wan juga anim harap jodoh ain n adam panjang...
    wanAmalyn
    October 4, 2007   11:43 PM PDT
     
    huhuhu kaksu... siannya kat ain!! *lap air mata yg tak henti2 mengalir di pipi* moga2 jodoh mereka masih panjang..!! x sanggup nak hadapi kehilangan lagi la kaksu... :'(
    aura qaseh
    October 4, 2007   11:33 PM PDT
     
    assalamualaikum kaksu, sian ain, semoga ain tabah. Teringat pd sepupu sy sama macam ni.Masa dia pregnant 7bln hubby dia meninggal & skrg. her only son pun dah meninggal tiba2 je tgh,try baju pengantin nak kahwin. Now sepupu sy. sorang2 aje. Lamanye nak hr sabtu!
     

    Leave a Comment:

    Name


    Homepage (optional)


    Comments




    Previous Entry Home Next Entry